BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, May 15, 2011

Kursus keusahawanan...

tarikh: 8-13 mei 2011
tempat: bukit keluang beach resort,besut.

ok.aku baru je balik dari kursus ni kelmarin...ak nak ceritakan experience aku time ada kat sana.

1st day
hari ni kami sampai kat resort.happy sgt dpt bilik yg sgt selesa n cun.aku duduk sebilik dengan niza, rai n dayah. ptg 2 kami diberi taklimat ringkas tentang kursus ni n mlm da ada ceramah oleh penaja.Tajuk: peranan n tggungjawab INSKEN ke arah melahirkan usahawan.thats all for today..


baru sampai...

depan bilik kami..


katil rai n dayah...



2nd day
of course la mesti ceramah gak kan.

8.30-10.30 pg: "asas2 penubuhan perniagaan". Suruhanjaya syarikat Malaysia(SSM)
11.00-1.00 tghari: peluang2 pembiayaan n perniagaaan. TEKUN Nasional.
2.30-4.30 ptg: usahawan sbg kerjaya pilihan. YPU.
8.30-10.30 mlm: motivasi keusahawanan. DPMM

petang hari ni kami semua pergi ke pantai..erm..kalo pergi pantai besenye buat apa ek?mesti pergi mandi kan...x lah kami pergi buat istana pasir yg cun...hehee
cantik x??kami punya istana pasir...hee..simple je..

ni istana pasir yg menang..


3rd day
aktiviti hari ni adalah pertandingan perniagaan!!

tempat: bandar kuala terengganu
masa: 9.30-3.30 ptg ( x tepat sgt)

malam tadi,kami diberikan ahli kumpulan seramai 2 org satu group. aku n partner aku merupakn the one n only group yg ahlinya different gender. aku pun mmg x suka gler kot sbb kwn2 aku mostly dpt same gender + same course.ok.

kami diberikan pelbagai jenis produk untuk dijual antaranya adalah karipap mini, kopi omega,kopi arab, popia segera,sabun n yg paling payah sekali nak jual adalah pelapik kakiku...huh..sapa yg jual byk 2 mmg salute la..

huh..beratnya..

antara produk yg kami jual

k.nora dgn en.fauzan bncang pe? strategi pemasaran ke?da abis da..



apa2 pn group kami won the 4th place dgn keuntungan sbyk rm36.50... x jauh sgt beza dgn dgn 1st place rm39 x slp aku. total jualan kami adalah sbyk rm284..aku rasa da cukup byk ni bg seorg amatur...hehe..

4th day n 5th day
ini adalah highlight kursus ni...rancangan perniagaan!!

b4 aku cerita serba sedikit pasal mende ni ak nak cakap we won the 1st place!!!
group kami ada 8 orang.


kami diarahkan untuk merancang suatu perniagaan.

nama syarikat: teruna dara sdn bhd.
jenis produk: penjualan sweeties ( coklat yg luarnya gula2 kapas) n byk lagi.

kami terpaksa membuat kira2 mengenai ramalan jualan n keuntungan yg kami akan dapat. aku x terlibat langsung dlm hal ni...hehe...of course la akauntan sykt kami yg uruskan...pada mulanya ak ingt semua ni cincai je keje...tapi pembentngan ni la yg ptt dibuat sekiranya kami nak dptkan pinjaman untuk mulakan perniagaan. panel yg judge kami adalah dari PUNB.

pembentangan rancangan perniagaan teruna dara sdn.bhd.

van sykt kami..hee...(faktor wow)


last day
penutupan n penyampaian hadiah..
perjalanan balik dari besut ke kt.

ready2 nak balik...


kesimpulan
mesti penat kan nak baca apa yg aku tulis. tapi sebenarnya ak just nak kongsi experience aku join kursus ni. aku rasa semua graduan ke belum grad ke patut join kutsus ni spya dpt melatih diri nak jdi usahawan.kita semua tahu kan skrg ni graduan u pn ssh nak dpt kerja so kita sndiri kena pndai cari alternatif lain utk cari duit. jgn ingt nak kerja dgn kerajaan je...ok 2 je..

student food tech dgn panel dari PUNB

2 comments:

cik kompas said...

rancangn perniagaan group sy dpt nO 2!!!hehehehee.....Love X Love Enterprise

munirah tamizi said...

congrat2...pasni bole la kite jd usahawan lak...hee..